22.3.08

Les vaques

El món de la vaca, principalment la de llet, ha fet un canvi radical en l’últim segle.

L’evolució ha estat deguda sobretot al fet que la inseminació artificial ha pogut accelerar la velocitat de millora genètica. Desprès d’utilitzar semen fresc i fer proves per veure els braus que milloraven les produccions i qualitat de la llet, es va assolir la congelació de cèl·lules masculines i d’aquesta manera poder guardar-les molts dies, inclús molts anys, cosa que permet el seu transport amb Nitrogen líquid que els manté a 196ºC sota zero.

Durant els últims 40 anys hem passat de produccions de 2.500-3.000 litres a 10.000-11.000 litres de llet en poc més de 10-11 mesos, això vol dir que les mitjanes de 10 litres per vaca i dia han passat a 30 litres.

Avui dia tenim vaques a les nostres explotacions que fan més de 60 litres cada dia (en moltes cases no els podrien ficar a la seva nevera) en dues munyides i poden arribar a 72 amb tres o quatre munyides en granges amb robots, que no necessiten l’esclavitud de la presència humana els 365 dies de l’any.

El menjar també ha canviat ostensiblement i ha estat un altre factor important per obtenir produccions importants, hem passat de menjar verd directament als prats, a portar el menjar als pessebres de les quadres que hi havia a la planta baixa de quasi totes les cases, fins i tot a les grans ciutats, desprès s’han construït ja explotacions específiques i el menjar els hi donem ja tot barrejat.

La sanitat també ha arribat a les vaqueries i actualment a TOTES les vaques els hi fan probes per controlar si pateixen malalties que puguin transmetre als homes.

El que ha canviat més ha estat la llet.

Actualment no cal bullir-la, com feien abans per eliminar els microbis que portava, avui dia hi ha granges que poder fer llet certificada amb totes les garanties sanitàries que no ocasionarà cap problema als humans que la beguin, i trobem al mercat llets PASTEURITZADES de qualitat immillorable tant de gust com d’olor. També trobem molts derivats làctics que potser han substituït el vas de llet matinal que preníem tots nosaltres de petits. I en especial els formatges, tot un món de gusts i textures que fan les delícies dels gourmets. Potser la sotragada més forta ha estat l’aparició de l'EEB, que ha fet baixar fortament el consum de carn de boví i especialment on s’ha notat més ha estat en les vaques de pastura. Però en un període curt entre 5 a 8 anys, ben segur que és podrà erradicar. El futur sembla que va cap a un manteniment de les estructures ramaderes per tal de conservar tant els paisatges com els ecosistemes del nostre país per a un manteniment SOSTENIBLE de la nostra terra. Potser ací ja hem fet una mica tard i els polítics han cregut massa en la globalització de l’economia, han deixat desaparèixer masses estructures unifamiliars i ens costarà encarrilar novament el teixit agrari, que en aquest moment està molt envellit. De totes maneres hem de ser optimistes.